Biografie

Eva De Bleeker werd geboren op 2 augustus 1974 in Sint-Niklaas, waar ze haar eerste jeugdjaren doorbracht.

 

Ze liep middelbare school aan het Vita-et-Pax-college in Schoten waar ze Latijn-Grieks studeerde. Nadien studeerde ze  aan de Solvay Management School van de VUB waar ze met onderscheiding afstudeerde als handelsingenieur. Tijdens deze studie volgde ze ook een erasmusjaar aan de Freie Universität Berlin.

Daarna zette ze haar studies verder in het buitenland. De Bleeker behaalde aan de University van Warwick een master in International Political Economy. Ze onderzocht er   de impact van minimum arbeidsnormen op handel en de impact van Corporate Social Responsibility (CSR) op de concurrentiekracht van ondernemingen

 

Na haar studies te hebben afgerond, werkte De Bleeker nog twee jaar in het Verenigd Koninkrijk als economisch onderzoeker bij het consultingbedrijf LMC International in Oxford. 

 

In 2003 keerde ze terug naar haar roots in België om als assistent Algemene Economie aan de Vrije Universiteit Brussel aan de slag te gaan. Met haar ervaringen op zak, belandde ze vervolgens bij de Beroepsfederatie van de voeding- en drankindustrie waar ze als beleidsmedewerker de concurrentiepositie van de Europese industrie opvolgde.

 

De Bleekers Europese interesse was intussen gewekt, en zo nam ze in 2007 met succes deel aan het examen Economie en Statistiek bij de Europese instellingen.  Ze startte in 2009 voor de Europese Commissie bij het Directoraat-Generaal voor Handel. Daaropvolgend kwam De Bleeker terecht bij het Directoraat-Generaal voor energie waar ze verantwoordelijk was voor de relaties met China en Zuidoost Azië. Tot voor kort onderhandelde De Bleeker vrijhandelsakkoorden bij het Directoraat-Generaal voor Maritieme Aangelegenheden en Visserij. 

 

Het politiek engagement van De Bleeker start begin jaren 90 bij de toenmalige PVV, die niet veel later omgevormd werd tot de VLD. In 2006 neemt ze voor de eerste keer deel aan verkiezingen. Bij de lokale verkiezingen dat jaar staat ze op de 11de plaats op de VLD-lijst in gemeente Hoeilaart. Ze zetelt vanaf 2007 in de gemeenteraad en bij de lokale verkiezingen van 2012 wordt ze herkozen. Van 2013 tot 2020 was ze actief als schepen van sport, wonen, energie, kinderwelzijn en onderwijs. Dit mandaat moest ze neerleggen bij het opnemen van haar taken binnen de Federale regering op 1 oktober 2020.